Liikuntaa joka päivälle

Maanantai 17.2.2014 klo 9:56 - Päivi Roininen


Anne kirjoitti niin hyvin arkiliikunnan tuomasta hyvinvoinnista, että en voi olla jatkamatta kirjoitusta omilla kokemuksillani. Jokaiseen päivään tulee kuulua liikuntaa. Se on välttämätöntä, jotta tuntisi olonsa terveeksi ja hyvinvoivaksi. Tämän ymmärtää silloin kun koko päivä on kulunut laiskotellen sisätiloissa: mieliala on alakuloinen ja olo saamaton. Jos on katsellut televisiota monta tuntia tekemättä mitään muuta, ajatus ei kulje
ja olo on raukean vetelä. Ei jaksaisi edes nousta tuolistaan. Ei kerta kaikkiaan jaksa ryhtyä mihinkään.  Korkeintaan kävellä jääkaapille etsimään jotain naposteltavaa, jotta olo helpottuisi. Jos syö tähän alakuloonsa, vaikka ei  nälkä olekaan, sitä enemmän vain rupeaa väsyttämään.

Niinkuin Anne kertoo, jo venytteleminen telkkarin katselun lomassa  virkistää mieltä ja kehoa, ja jumppapallo on todellakin hyvä kuntoiluväline. Jo sen päällä istuskelu saa olon ryhdikkääksi, mutta venyttelyssäkin se on oivallinen apukeino.

Mutta paras keino saada olo virkeäksi on lähteä ulos haistelemaan raikasta ilmaa. Reippaan kävelylenkin jälkeen jaksaa taas puuhata arkiaskareita tai harrastaa asioita, joista tykkää.

Asiaan ryhtyminen, aloittaminen, on aina kaikkein vaikeinta, vaikka kyse olisi mieluisastakin asiasta. Laiskuuteen taipuvainen keksii aina syitä myös siihen, ettei muka voi lähteä lenkille: sää on liian kylmä tai liian kuuma, tai sateinen, tai ei ole kaveria, joka lähtisi mukaan.

Ystävä voi olla se, joka innostaa lähtemään, mutta minusta on mukavaa kävellä myös yksin. Saanhan silloin kävellä omaa tahtia. Sillä eikö olekin ärsyttävää, jos lenkkikaveri on koko ajan askeleen verran edellä? Tai jos
kaveri ei jaksa tai halua kulkea minun vauhtiani?

Kävellessäni kuuntelen radiota. Aika kuluu ja matka taittuu ihan huomaamatta, jos radiosta tulee mielenkiintoinen kuunnelma tai muu puheohjelma. Jos mainokset tai musiikki ärsyttävät, vaihdan kanavaa. Voin
myös kuunnella nauhoittamaani musiikkia, mutta usein se rupeaa kyllästyttämään. Lenkkeillessä olisi varmaan mukavaa ja hyödyllistä kuunnella äänikirjaa tai opiskella jotain kieltä. Kukahan neuvoisi, miten mp3­ soittimeeni saisin nauhoitettua muutakin kuin musiikkia?

Voin myös olla  vain omissa ajatuksissani. Uusia ideoita ja ratkaisuja pikku ongelmiin  voi tulla mieleen kesken kävelylenkin. Käveleminen saa tosiaan ajatuksetkin liikkeelle.

Hyvään elämään kuuluu sopivasti yksinoloa ja yhdessäoloa, lepoa ja liikuntaa. Terveellinen ravinto ja  riittävä yöuni ovat myös tietenkin hyvän olon perusjuttuja.

terveisin Päivi

Avainsanat: liikunta


Kommentit

17.2.2014 10:02  Anne Mahkonen

Kirjoititpa Päivi kivasti ja kiitos kommenteistasi. Arkiliikunnalla on tärkeä merkitys ja kuten sanoit, niin sitä niin helposti valahtaa sen sohvan pehmeään syliin. Pieni päätös päivässä oman hyvinvontinsa eteen. Joka päivä jotain pientä tsemppiä ja yhtenä päivänä huomaatkin, etä nämä alunpienet ponnistukset ovatkin tulleet normaaliin arkielämään mukaan tärkeänä osana.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini