Diabetes ja lapset

Perjantai 16.5.2014 klo 13:13 - Päivi Roininen


Anne kirjoittaa aiheesta, joka koskettaa monia perheitä, sillä juuri suomalaisten keskuudessa lasten ja nuorten diabetes on hyvin yleinen sairaus. 

Lapsen sairastuminen diabetekseen muuttaa perheen arkea. Äidin osa ei ole helppo. Usein juuri äiti huolehtii arjen pyörittämisestä: laskee hiilihydraatit, huolehtii syömisistä, insuliineista ja verensokereista. Hän se huolehtii lapsen yökyläreissujen sujumisesta, synttäreistä, matkoista, yhteydenpidosta päiväkotiin ja kouluun. Äiti murehtii  - ja usein ylihuolehtii, mikä ei ole lapsen kehitykselle hyväksi. Myös toiset sisarukset voivat jäädä vähemmälle huomiolle, mikä ei myöskään ole suotavaa.

Lapsen varttuessa äidin voi olla vaikeaa irrottautua roolistaan. Hänen olisi osattava ja uskallettava antaa lapselle vähän kerrassaan lisää vastuuta itsestään ja diabeteksensa hoitamisesta, jotta tämä kasvaisi itsenäiseksi ja  itseensä luottavaksi, myös  tulevaisuuteen luottavaisesti suhtautuvaksi nuoreksi aikuiseksi. 

En usko itse diabeteksen aiheuttavan psyykkisiä ongelmia, niinkuin Anne yhden esimerkin valossa antaa ymmärtää. Jokainen ihminen on yksilö heikkouksineen ja vahvuuksineen, ei diabetes sitä muuksi muuta. 

Diabetes ei estä lasta harrastamasta haluamiaan asioita. Mieluisan urheilulajinkin voi ottaa vaikka ammatikseen, jos niin haluaa.

Myös terveellinen ruoka on yhtä tärkeää diabeetikolle kuin meille muillekin. Sokeroitujen limujen ja karkkien syöminen on epäterveellistä meille jokaiselle, myös diabeetikkolapselle, vaikka verensokerit saadaankin pysymään  normaaleina pistämällä oikea määrä insuliinia. 

Diabeteksen yleisyydessä on jotain hyvääkin: muita diabeetikoita yleensä löytyy samasta koulusta tai kaveripiiristä. Heidän kanssaan voi jakaa kokemuksiaan, mikä auttaa arjen ongelmissa. Vertaistukea saa myös Annenkin mainitsemasta Diabetesyhdistyksestä. Vertaistuen saaminen on hyvä syy mennä mukaan paikallisen yhdistyksen toimintaan. 

Diabetes on aina ja kaikessa mukana. Se kanssa eläminen on joskus vaativaa ja siihen  voi myös väsyä. Silloin on hyvä jutella jonkun samassa tilanteessa olevan kanssa tai edes lukea muiden kokemuksista.

Nuorille löytyy netistä oma, Annenkin  mainitsema, diabeteslehti Inspis, mistä saa tietoa ja vertaiskokemuksia  muilta diabeetikkonuorilta. 

http://whttpww.diabetes.fi/diabetesliitto/lehdet/inspis

Murrosikä on vaikeaa aikaa jokaiselle varttuvalle nuorelle. Silloin korostuu halu olla samalainen kuin muut. Esimerkiksi jo insuliinin pistäminen koulun ruokalassa toisten nähden  vaatii rohkeutta. 

Kun ajattelee, että diabetes on vain osa persoonallisuutta, niinkuin silmälasit joillakin, sen kanssa pärjää.

terveisin Päivi

Avainsanat: diabetes lapset perhe hyvinvointi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini