Lapset ja nuoret - elämä diabeteksen kanssa

Perjantai 9.5.2014 klo 14:53 - Anne Mahkonen

Lapset ja diabetes. Siinäpä yhtälö. Kaikki sairaudet ovat vaikeita aikuisille niin miksei sitten lapsille. Ei riitä, että vanhemmat tietävät, miten lapsen pitäisi elää ja syödä. Lapsen pitää myös itse ymmärtää. Moni on kysynyt, että onko perheessäni diabetestä, kun olen toiminnassa mukana. Ei ole. Mutta terveellinen elämä ja hyvinvointi on aina tärkeää.

Lasten kannalta sairautta olen pohtinut kahdesta syystä. Toinen on se, että yhdistyksemme jäsenistössä on hyvin paljon eläkeläisiä. Moni nuorempi ja nuori, lapsi, ei ole liittynyt jäseneksi. Siihen on varmasti monia syitä. Niitä olisi hyvä tutkia. Tässä olisi hyvä opinnäytetyön paikka jollekin opiskelijalle/opiskelijoille  ;-)

Toinen syy löytyy parin viikon takaisesta Helsingin reissustamme. Olimme poikani kanssa lastensairaalassa tutkimuksissa. Toisena päivänä huoneeseen majoittui kaksi nuorta poikani ikäisiä diabeetikkoja. Seurasin pari päivää heidän ruokailujaan ja herkuttelujaan. Olin todella yllättynyt siitä virvokkeiden ja muiden herkkujen määrästä, jota he nauttivat ruuan korvikkeena ja välipaloina. Toisen luona kävi ravitsemusterapeutti laskemassa hänen kanssaan hiilihydraatteja. Mietin mielessäni, onko tämä herkuttelu vain paikkasidonnaista, vai onko nautiskelu samanlaista myös kotona?

Mietin silloin ja olen miettinyt jälkeenpäinkin heidän elämäänsä ja nuoren lapsen mietteitä, kun on tällainen jatkuvasti kontrollissa pidettävä sairaus. Omallakin pojallani on pitkäaikaissairaus ja joka päivä on mietittävä terveellisiä elämäntapoja pysyäkseen kunnossa. Lapsen motivointi miettimään ja toimimaan terveellisten vaihtoehtojen valitsemiseksi ei ole aina helppoa. Miten nämä nuoret, joilla on paljon muutakin kasvamiseen ja kehittymiseen liittyviä asioita elämässä, jotka mullistavat heidän päivittäistä elämäänsä koko ajan, jaksavat ja motivoituvat huolehtimaan terveydestään?

Lasten diabetes Suomessa on vielä valtaosin tyypin 1 diabetesta. Lasten ja nuorten yleistyvän lihavuuden ja vähäisen liikunnan vuoksi myös heillä on alkanut esiintyä tyypin 2 diabetesta, silloin kun siihen on olemassa perinnöllinen alttius. Diabetes voi vaikuttaa arkeen ja vapaa-aikaan paljon, vähän tai ei juuri ollenkaan. Yksilölliset erot ovat suuria.

Moni sairastaa diabetestä tietämättään. Olin yllättynyt siitä, että noin 200.000 henkilöä sairastaa tyypin 2 diabetesta ilman diagnosointia siis tietämättään, kun heitä on Suomessa tiedossa noin 250.000. Tyypin 1 (nuoruustyypin) diabeetikoita on Suomessa noin 40.000. (http://www.diabetes.fi/diabetestietoa)

Suomessa lasten diabetes on yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Lasten diabeteksestä on paljon tietoa Diabetesliiton sivuilla. Nuorille on omat sivut osoitteessa http://www.diabetes.fi/inspis. Siellä kerrotaan esim., miten tyypin diabetes kannattaa ottaa huomioon matkoilla, sairastaessa, autoillessa, ammatinvalinnassa ja vaikkapa harrastuksissa. Siellä on myös mahdollisuus testata elintapa ja riski sairastua tyypin 2 diabetekseen nuorten riskitestillä.

Luin sieltä myös Anna-Mariasta, jolla oli diabetes. Häntä kiusattiin ala- ja yläkoulussa rankasti diabeteksen takia. Kiusaamisesta johtuva hoitotasapainon ja mielenterveyden romahdus johtivat hänellä jopa masennukseen, joka jätti häneen jälkensä. Nyt Anna-Mari haluaa tuoda asian esille, jotta muutkin kohtalotoverit osaisivat hankkia ajoissa apua, ja jotta kiusaaminen saataisiin loppumaan. On tärkeää, että on ihmisiä, joiden kanssa keskustella, jotka tuntevat sairauden ja joiden kanssa voi jakaa kaikki asiat.

Facebook on myös edustettuna. FB:stä löytyy myös Diabeteslasten vanhemmat –ryhmä sekä diabeteslasten/nuorten oma ryhmä.

Savonlinnassa ei tällä hetkellä ole omia vertaistukiryhmiä diabeteslapsille ja/tai heidän vanhemmilleen. Aikoinaan sellainen on kuulemma ollut. Oliko se silloin liian aikaansa edellä vai miksi ryhmä loppui?  Jos kerran diabetes lisääntyy koko ajan myös lasten keskuudessa niin tuen tarve ei varmasti ole vähentynyt. Lapsen sairastuminen on kuitenkin hyvin paljon koko perhettä koetteleva asia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: diabetes lapset nuoret sairaus hyvinvointi