Suosi aina suomalaista

Keskiviikko 5.3.2014 klo 11:24 - Anne Mahkonen

Nyt on menossa kampanja, jossa tarkoituksena on syödä kaksi viikkoa ainoastaan kotimaista ruokaa. Kampanja avattiin viime perjantaina eduskunnassa. Kampanja kestää 15.3 asti. Mutta mikä estää jatkamasta sitä pitempäänkin.  Hyvin moni meistä arvostaa kotimaista ruokaa. Me ostamme hyvillä mielin ruokaa, jossa on Avainlippu-tunnus. Luulemme ostavamme suomalaista. Meitä kuluttajia jymäytetään välillä. Avainlippu tarkoittaa sitä, että tuote on valmistettu Suomessa. Raaka-aineet voivat olla peräisin vaikka Kiinasta.

Ostamalla vaikkapa kotimaisia leipomotuotteita, varmistamme, että meillä on jatkossakin tuoretta leipää kaupoissa ja leipomoalan työpaikkoja ympäri Suomea. Kotimaiset elintarvikkeet jättävät aina hyödyn Suomeen työpaikkoina, verotuloina, kotimaisen kulutuksen kasvuna ja pitkällä tähtäimellä myös uusina investointeina

Suomessa toimii yhteensä noin 2 850 elintarvikkeita valmistavaa yritystä. Niistä valtaosa on hyvin pieniä ja paikallisiesti toimivia, ja vain muutama sata suurinta tuottaa ruokaa valtakunnallisille markkinoille. Sekä pieniä että suuria ruuan ja juoman valmistajia tarvitaan aina. Pienet yritykset rikastuttavat suomalaista ruokakulttuuria omaleimaisilla ja usein paikallisesta ruokaperinteestä ammentavilla erikoistuotteillaan. Suuret yritykset taas tuottavat ruokaa kaikkien saataville, ja ne vievät myös alan kehitystä eteenpäin omalla tutkimus- ja kehitystoiminnallaan.

Suomessa toimivilla yrityksillä on kilpailuetuna kotimaisen raaka-aineen lyhyt hankintaketju, jonka yritys tuntee tarkkaan alusta loppuun. Se varmistaa tuotteiden hyvää jäljitettävyyttä.

Tänä vuonna kampanjan Facebook-ryhmään ”Kaksi viikkoa VAIN SUOMALAISTA RUOKAA - Hyvää Suomesta 1.3.-15.3.2014” on ilmoittautunut jo 3 000 henkilöä. Siellä keskustellaan ja ajetaan tietoa hyvästä suomalaisesta ruuasta ja sen tuottajista.

Kampanjalla halutaan nostaa kotimaisista raaka-aineista tehtyjä tuotteita, mutta myös tuoda erityisesti esille sitä, miten monia tuotteita ”pestään suomalaisiksi”.  Ruokakaupasta löytyy paljon tuotteita, jotka on tehty hyvin paljon suomalaisen näköiseksi väreiltään tai kuvitukseltaan erehdyttämään usein kiireistä kuluttajaa.Olen itsekin tämän huomannut tehdessäni ostoksia kiireessä ja totuus on valjennut vasta kotona tuotetta tarkemmin tutkiessaan.

Joku voi ihmetellä, miten aiheeni liittyy teemaamme. Suomalainen ruoka on terveellistä. Useimmiten se on terveellisempää kuin ulkolainen. Ja kun syöt terveellistä ruokaa niin terveytesi on varmasti parempi.

Pohjoismaisista perusraaka-aineista kootun ruokavalion myönteiset terveysvaikutukset on havaittu monissa eri tutkimuksissa. Itämeren ruokavaliota noudattavien koehenkilöiden veren rasva-arvojen paranevat ja erään tulehdustekijän pitoisuuden veressä jopa vähenee. Myös useiden tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti lisääntyy.

Suomen luonnon usein unohdettuja ravitsemusaarteita ovat niin tärkeät marjat, sienet ja uuteen nousuun lähteneet villivihannekset. Parhaiten niistä tunnetaan marjat, joiden tiedetäänkin sisältävän runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä, polyfenoleja. Marjoista löytyy monia tärkeitä aineita mm. fenolihappoja, flavonoideja ja tanniineja. Kotimaisia marjoja kannattaa syödä joka päivä. Flavonoidit toimivat elimistössä muun muassa antioksidantteina eli estävät haitallisia hapettumisreaktioita. Marjojen bioaktiiviset yhdisteet saattavat vähentää sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen, muistisairauksien ja syövän riskiä.

Suosittelen käymään sivuilla http://www.hyvaasuomesta.fi/

terveisin

Anne

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suomalainen terveellinen