Diabetes ja matkailu

Keskiviikko 22.1.2014 klo 11:06 - Päivi Roininen

Hei!

Olen Päivi  Roininen ja Anne pyysi minua kirjoittamaan tähän blogiin,sillä olen koulutukseltani farmaseutti (töissä Yliopiston Apteekissa) ja diabetes ja sydäntaudit kiinnostavat minua ja työssäni ne ovatkin erityisalaani.

 Ikää karttuu ja omakin riskini sairastua näihin yleisiin sairauksiin koko ajan kasvaa, sillä kuulun perimäni vuoksi riskiryhmään. Haluaisin tietenkin, niinkuin kuka tahansa, pysyä terveenä mahdollisimman kauan.Yritän siis ylläpitää terveyttäni hyvillä valinnoilla. Mitä syön? Kuinka paljon liikun? Millä mielellä suhtaudun itseeni ja kanssaihmisiini? Tällä kaikella on vaikutuksensa nykyiseen ja tulevaan hyvinvointiini ja samalla myös lähimmäisteni hyvinvointiin.

 Jos diabetes jo on elämänikäisenä kanssakulkijana, se antaa lisähaastetta hyvän, tasapainoisen ja terveen elämän ylläpitämiseen.

Näen omassa työssäni diabeetikon arkea, mutta myös lähipiiriini kuuluu diabeetikkoja.

 Siis vaikka minulla ei ainakaan vielä ole ihan omakohtaista kokemusta diabeteksesta, olen kuitenkin viereltä seurannut, miten diabeteksen kanssa tullaan toimeen. Olen myös ehtinyt nähdä huiman  kehityksen  diabeteksen hoitotavoissa 70-luvulta tähän päivään.

 Ajattelin näin aluksi ottaa aiheekseni matkailun. Onhan se tähän aikaan vuodesta monelle ajankohtaista, koska moni lähtee pakkasia karkuun aurinkoisemmille ja lämpimämmille seuduille.

Vaikka diabetes olisikin matkakaverina, ei se menoa haittaa! Niin monet diabeetikot ovat matkanneet maailmalla ja hyvin ovat pärjänneet. Jos diabeteksensa kanssa tulee toimeen kotona,  niin onnistuu se maailmallakin.

 Insuliinia pitää ottaa mukaan reilusti yli tavanomaisen tarpeen ja ne pitää kuljettaa käsimatkatavaroiden mukana. Varmuuden vuoksi pitäisin niitä kahdessa eri paikassa (osan taskussa ja osan laukussa).

Missään nimessä niitä ei saa laittaa lentokoneen ruumasäilytykseen menevään matkalaukkuun! Siellä ne voivat jäätyä, mutta myös kadota, jos niin ikävästi sattuisi käymään, ettei matkatavarat kulkisikaan oikeaan osoitteeseen.

Jos käytössä on yksi ja ainoa insuliinikynä, on hyvä ottaa varalle tavallisia neuloja ja ruiskuja. Minusta itsestäni tuntuisi varmimmalta ottaa käyttöön valmiit, esitätetyt insuliinikynät.

Ota myös reseptit tai niiden kopiot mukaan. Jos käytössä on e-resepti, kopion siitä voi tulostaa netistä kanta.fi  -sivustoilta. Voit myös apteekissa pyytää farmaseuttia tulostamaan sellaisen.

 Nykyisin lääkäri voi kirjoittaa  ns. eurooppalaisen lääkemääräyksen, joka hyväksytään käyttökelpoiseksi reseptiksi muuallakin Euroopassa. Tämä on aika uusi asia, enkä itse vielä ole nähnyt työssäni näitä vaikuttavalla aineella,eikä kauppanimellä, kirjoitettuja reseptejä. Jos kuitenkin tietää matkalla joutuvansa ostamaan lisää lääkkeitä (eikä käy paikallisella lääkärillä), on tällainen erikoisresepti siis pyydettävä omalta lääkäriltä.

 Matkalla on turvallista pitää verensokeri mieluummin normaalia korkeammalla. Kun verensokerimittarin pitää aina saatavilla, verensokerin voi mitata säännöllisesti ja aina tarvittaessa, olipa sitten missä tai millaisissa olosuhteissa hyvänsä. Lämmin ulkoilma ja liikunta yhdessä nimittäin madaltaa verensokeria nopeastikin.

 Diabeetikon matkaopas löytyy netistä googlettamalla  hakusanoilla "diabeetikon matkaopas" (http://www.novonordisk.fi/images/pdf/Matkaopas2010.pdf), mutta myös apteekkisi farmaseutti voi antaa sellaisen sinulle. Se sisältää paljon käytännön neuvoja, myös mm. aikaeron vaikutuksesta insuliinihoitoon.

 Lääkäriltä on hyvä pyytää englanninkielinen todistus diabeetikon tarvitsemista neuloista, ruiskuista ja insuliineista (Medical certificate-todistus). Lomake siitä  löytyy netistä, mutta myös tästä Diabeetikon matkaoppaasta.

 Ennen matkaa kannattaa käydä vielä apteekissa täydentämässä matka-apteekkiaan. Maitohappobakteerit, käsigeelit, kipulääkeet, ripulilääkkeet, aurinkosuojavoiteet, after sun-voiteet,  laastarit ja muut sidetarpeet (varsinkin jalkojen hyvinvointi erittäin tärkeä asia diabeetikolle!), unimaskit, hydrokortisonivoiteet, hyttyskarkotteet... kysy farmaseutin apua, jotta kaikki mahdollinen tarvittava tulee huomioiduksi.

 Olisi mukava lukea henkilökohtaisista matkailukokemuksistasi. Miten käytännössä on sujunut ja  mitä neuvoja itse antaisit diabeteksen kanssa matkaaville?

Miten huolehdit insuliinien sopivasta lämpötilasta näin pakkasilla tai sitten kuumissa oloissa matkoilla, esim aurinkorannoilla?

Sopivankokoinen styrox-laatikko olisi kaiketi hyvä kummassakin  ääriolosuhteessa, mutta mistä sellaisen saisi? Apteekista saa kylmäsäilytyspakkauksen, joka tehdään käyttökuntoon liottamalla ensin vedessä, mutta styrox olisi minun mielestä oivallisin materiaali. Mitä konsteja sinulla on, kerro meille muillekin!

 terveisin Päivi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: matkailu diabetes